2025-01-20

Hej, Elias Waagaard, svensk doktorand på CERN. Du har varit på ESO i Chile, berätta!

250120 Eliasjpg
Elias Waagaard och Sveva Castello framför byggplatsen för Extremely Large Telescope (ELT) i Chile.

– Jag och Sveva Castello, också doktorand i fysik, fick nyligen möjligheten att besöka några av European Southern Observatories (ESO) teleskop i Atacamaöknen i Chile. ESO, precis som CERN, är en internationell organisation med många medlemsstater.

– Astronomerna spenderade många timmar med att förklara sitt arbete för oss – på dagen bland ELT:s byggställningar och sedan på natten i kontrollrummet. Alla var otroligt gästvänliga mot oss två doktorander och besvarade ALLA våra frågor.

Unika platser på jorden utan ljusföroreningar

– Vi pratade även om hur viktigt det är att skydda dessa unika natthimlar från ljusföroreningar, som nu hotas av ett industriellt megaprojekt.

Lite kort info om teleskop inom Big Science

Atacama Large Millimeter/submillimeter Array (ALMA): världens största samling av antenner för dessa våglängder, beläget på över 5000 meters höjd för att minska atmosfärens påverkan – där kan lite extra syrgas behövas!

Very Large Telescope (VLT): vid Paranal finns ett av världens mest avancerade optiska teleskop. Det använder lasrar som skjuter upp i natthimlen för att kompensera för atmosfärisk turbulens – en magisk syn att uppleva på plats!

Byggplatsen för Extremely Large Telescope (ELT): när den är klar kommer den 39 meter stora spegeln att möjliggöra banbrytande studier av stjärnor, galaxer och exoplaneter. Bygget pågår för fullt och inkluderar jordbävningssäkra konstruktioner.